Skip to main content

Arabian Babbler

It is a communally nesting resident bird of arid scrub in the Middle East. In Jordan, its habitat extended from Aqaba Bird Observatory in south to north including Fifa reservation area to eastern desert and Jordan Valley (Al Ghore). lives together in relatively stable groups with strict orders of rank. It is 26 to 29 centimetres long with a wingspan of 31 to 33.5 centimetres and a weight of 64 to 83 grams It has a fairly long curved bill, a long tail, rounded wings and strong legs and feet. The plumage is grey-brown above, paler below. There are dark streaks on the back and the throat is whitish. It has a variety of calls including whistles, trills and chattering. 


The Arabian babbler prefers to settle along dry riverbeds with few trees and bushes. Found in eastern, southern and western Arabia, occurring in the Oman, Yemen, United Arab Emirates, and western Saudi Arabia. Babblers dance and take baths together, offer each other gifts, clean themselves, and sometimes enter into conflict with each other for the privilege of helping another babbler. They may also feed their counterparts. Arabian babblers are cooperative breeders that live in groups and defend territories year round. Group size varies from two to 10 individuals. 


Their territories vary with the group size as well the presence of neighboring groups. Groups consist of a reproductive pair and other non-breeding members who may or may not be direct offspring or close relatives. The diet of the babblers includes a variety of invertebrates (mostly arthropods), small vertebrates (lizards, geckos, snakes) and plant material, like nectar, flowers, berries, leaves and seeds.

الثرثارة العربية

الثرثارة العربية من الطيور المميزة بطريقة حياتها فهي تعيش كمجموعات يصل عددها إلى 20 ولهم منطقة نفوذ وتتكون المجموعة من عدة أجيال بتسلسل هرمي على رأسه ذكر وأنثى مسيطران وباقي المجموعة تساعد بالعناية وإطعام الصغار، إذا ضل أحدهم طريقه يتعرف على طريق العودة من خلال سماع أصوات المجموعة. تنام المجموعة متلاصقة على غصن واحد مثلا يكون الذكر المسيطر بالطرف.‏


‏ تتواجد في المناطق التي بها أحواض أنهار جافة والقليل من الأشجار كمناطق الشرق والجنوب من الجزيرة العربية وتمتد مناطق تواجدها شمالا الى الأردن حيث تعشش في محمية فيفا ومرصد طيور العقبة والغور وحتى في بعض الأماكن في الصحراء الشرقية. تعتبر الثرثارة كبيرة الحجم نسبيا ولها ذنب طويل. يشبه فسفس كبير الطول 26-29 سم. وزنه 64-83 غم وطول الأجنحة المفتوحة 12 سم. لونه العام بني رمادي بطنه فاتح وريش قمة الرأس منقطة بالأسود وتبدو كالقشور، اجنحته مدورة وأرجله طويلة وقوية. المنقار معكوف قليلا وقوي. الازواج متشابهة وتختلف بلون العين. عين الذكر فاتحة وعين الانثى غامقة.‏


‏ يتكون طعام الثرثارة من البذور والفواكه والحشرات المختلفة والثعابين الصغيرة والسحالي ويقوم الذكر المسيطر بالمراقبة وحراسة المكان حتى تأكل المجموعة. في موسم التكاثر يبنى العش الذكر والأنثى في مكان التقاء غصنين. العش كبير وضخم بمنظره ومبني بمواد نباتية جافة، ولا يوجد به ارضية ناعمة. تضع الانثى المسيطرة 3-5 بيضات بلون أزرق فاتح وأحيانا تنضم اليها اناث اخرى وتضع بيوض بنفس العش، لذلك يصل احيانا عدد البيوض الى 13. يتم الرقاد بواسطة الذكر والانثى المسيطران.‏

معرض الصور

أهم الموائل في الأردن